søndag 3. februar 2013

Strategi eller tilfeldighet?

De siste dagene har jeg dvelt ved beretningen om den lamme mannen som ble helbredet, om ”oppstyret” som fulgte, om Peter som grep det ”kostbare øyeblikket”, og som benyttet oppmerksomheten riktig. Men det er alltid spennende å se om Den hellige ånd er strategisk i valg av sted når han ”slår til”. Var det viktig at denne hendelsen fant sted i Salomos søylehall?

Ja – jeg tror i hvert fall ikke at det var tilfeldig at Den hellige ånd forårsaket et spontant møte på dette stedet. Fakta om hallen finner du under*, men her er noen argumenter for at det åndelig sett var strategisk:

1) Søylehallen var stedet hvor kongen avsa dom og utøvde rettferdighet.
Jesus hadde profetert: "Og når han (Den hellige ånd) kommer, skal han gå i rette med verden og vise den hva synd er, hva rettferdighet er, og hva dom er" (Joh 16:8).

2) Jesus hadde brukt Søylehallen som arena for sin undervisning (Joh 10:23). Det var der folket ville steine ham fordi han sa han var Guds sønn. På samme sted bekreftet Peter Jesus som Guds sønn gjennom sin forkynnelse.

3) Jesus profeterte: ”Den som tror på meg, skal også gjøre de gjerningene jeg gjør, ja, enda større gjerninger, for jeg går til Far” (Joh 14:12) – ingen trodde Jesus da han forkynte i Søylehallen, men mange trodde da Peter hadde talt samme sted – jfr Apg 4:4

4) For Peter var Jesus ”steinen som bygningsmennene vraket” som blir hjørnesteinen som de ”levende steinene” retter seg etter mens det åndelige templet bygges (1 Pet 2:4-5). Søylehallen er viktig som et ”symbol” for det åndelig tempel, ikke minst på grunn av:

5) Alles adgang! – Søylehallen lå på Tempelplassen. Der hadde både hedninger og kvinner adgang. Guds nærvær ved Den hellige ånd var ikke lenger knyttet til det aller helligste, til kjønn, eller til etnisk- og sosial bakgrunn.
Dagens ’manna’:

Den hellige ånd er strategisk og ønsker å lede til rett sted til rett tid.
------------------------------------------------------
* Salomos søylehall (noen ganger kalt Salomos buegang, -domshall eller -veranda) var en del av den østre delen av  både Salomos og Herodes' tempel. Hallen dannet en avslutning på forgården i denne retningen. Rester av den enorme 200 meter høye støttemuren for søylehallen er fremdeles synlige nær Tempelmuren i Jerusalem. Selve hallen var 25m lang og 15m bred.

Refleksjonen er en del av en reise gjennom Apostelgjerningene med fokus på samspillet mellom Den hellige ånd og de første kristne

Ingen kommentarer: