tirsdag 28. september 2010

Hodet holder, men bare nesten!

Som forkynner med både åndelige og akademiske interesser er det ikke til å unngå at jeg stadig kommer tilbake til forholdet mellom hjerte og hjerne, tro og fornuft. Fordi at vi som mennesker kan komme et godt stykke på vei med logikk har jeg brukt en del tid på apologetikk*.

Men - jeg beklager Jens Brun-Pedersen, Jon Michelet eller hvem det måtte være, forutsatt at dere ønsket det ville jeg likevel aldri kunne overbevise dere helt i ”mål” selv om jeg ønsket det av hele mitt hjerte og prøvde alt jeg kunne. Det er heller ikke noe annet menneske som kan klare det.

Det siste stykke vei er Den hellige ånds verk. Det er det stykket som bygger på ”åpenbaring” – den indre overbevisning – som bare bekreftes ved at det regnes som sant. Mange er veldig nær – nettopp fordi så mye av troen faktisk er logisk:
    Da Jesus hørte hvor klokt han svarte, sa han til den skriftlærde:
    «Du er ikke langt borte fra Guds rike.»

    Mark 12:28–34
Jeg håper at han fant veien det siste stykket, og det håper jeg du også gjør om du ikke har funnet det allerede. For deg og for meg selv ber jeg at: Guds fred, som overgår all forstand, skal bevare deres hjerter og tanker i Kristus Jesus. (Fil 4:7)

* Apologetikk = trosforsvar. Jeg har skrevet mer om emnet: HER

2 kommentarer:

Jan Risan sa...

Setter pris på dine blogger, Jostein, selv om jeg ikke alltid får med meg den daglige dosen. Apologetikk er et undervurdert emne, så det er fint du fokuserer på dette, også ved din lenke i dagens blogg. Regner med at du har hørt om tidsskriftet Theofilos? http://www.theofilos.nu/ Fint om du marekdsfører også dette, der det er naturlig.

Så var det ateisten da, som sa: "Min fornuft hindrer meg i å tro" Svaret han fikk (fra Gud?) var: "Det er da en svært liten hindring!"

Jostein Nielsen sa...

Hei igjen - jeg kan jo si: Takk i like måte med hensyn til din blogg! Jeg hadde faktisk ikke hørt om bladet du nevner, men tror jeg skal abonnere på det. En del av bidragsyterne er riktig nok kjente navn for meg. Jeg har et ambivalent forhold til apologetikk(som de fleste?) - men mener at det har sin bibelske støtte i Kol 4:5-6, men trenger troen egentlig et forsvar?