mandag 16. juni 2014

KonspirasjonsteorierHvem står bak opprørerne i Donetsk-regionen i Ukraina? Teoriene er mange. Er det lokale utbrytere? Er det initiert fra Russland? Er det ordre fra Kreml? Slike spekulasjon er ikke noe nytt. Gjennom hele verdenshistorien har det vært slik. Hver gang det er konflikter er det forskjellige teorier om hvem som står bak.Slik var det også på Jesu tid.  Det var ikke tvil om hva Jesus gjorde. Det var tydelig hva han sa, men det var mange teorier om hvem som var oppdragsgiver:

Nå ble det igjen splittelse blant jødene på grunn av det han hadde sagt. Mange av dem sa: «Han har en ond ånd i seg, han er gal. Hvorfor hører dere på ham?» Andre sa: «Slik taler ikke en som har en ond ånd. En ond ånd kan da ikke åpne øynene på blinde!»

Det er mye spennende i denne diskusjonen. Konklusjonen til dem som tror Jesus på hans ord og gjerninger har den samme doble mening som jeg kjenner igjen fra fortellingen om mannen som var født blind: «En ond ånd kan da ikke åpne øynene på blinde!». På mange måter er dette ikke bare et innlegg i en debatt, men en profeti. Kun en god ånd, med andre ord Den hellige ånd kan få mennesker til å «se». 

Jesus var fylt av Den hellige ånd. Kanskje åpenbaringsøyeblikket kom for Johannes den dagen Jesus sto opp fra de døde. Den kvelden viste Jesus seg for disiplene, han åndet på dem og sa: «Ta imot Den hellige ånd.» (Joh 20:22). Var det da Johannes «så»? Jeg tror det. Så kom Talsmannen - Den hellige ånd - med kraft og samlende identitet 50 dager senere!

Dagens ‘manna’:

Bare Den hellige ånd kan åpne øynene på «blinde»

………………………………………………..
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: