lørdag 11. januar 2014

Hvor er han?

Mange troende har en eller annen gang hatt opplevelsen av at Gud er langt borte og lurt på hvor han er. Fra Jesu samtale med brødrene sine kjenner vi motivet hans for ikke å dra opp til Jerusalem under løvhyttefesten. Ligger det likevel noen åndelige sannheter i dagens vers?
Men etter at brødrene hans var dratt opp til høytiden, dro han også selv av sted, ikke åpenlyst, men i hemmelighet. Jødene lette etter ham under festen og spurte: «Hvor er han?»
Joh 7:10-11
Dersom teologene har rett, er evangeliet skrevet rundt år 98-100 e.Kr., og dersom Johannes er forfatteren må han ha vært temmelig gammel og i eksil på Patmos*. Han var derfor langt fra de religiøse stedene og måtte fokusere på at hans åndelige liv kunne fungere uavhengige av steder og riter. Det var ingen åpenlyse tegn på nærvær av det guddommelige.

Kanskje var det en trøst i denne fortellingen? Jesus kan være til stede i hemmelighet. Selv om Gud er skjult, er han allestedsnærværende med sin Ånd. Kanskje lager Johannes også en ”ironi” av letingen etter den fysiske Jesus og spørsmålet «Hvor er han»? Gjennom et langt liv som en etterfølger er det sannsynlig at Johannes hadde erfart at den som søker ham i sitt hjerte, blir funnet av ham.

Dagens ’manna’:

Den ”skjulte Gud” er der mennesker leter etter ham!
----------------------------------------
* Åp 1:9

Ingen kommentarer: