fredag 10. januar 2014

Dere kan dra!

Dere er frie til å gjøre som dere selv vil! Hold gjerne fast på de religiøse skikkene og tradisjonene. Det ikke noe galt i dem, men de er ikke et mål i seg selv. Jeg har sett det allerede mange ganger i Johannesevangeliet, og det ligger også i dagens vers:
Dere kan dra opp til høytiden. Jeg drar ikke, for min tid er ennå ikke inne.» Dette sa han til dem og ble selv igjen i Galilea.
Joh 7:8-9
Hadde løvhyttefesten vært et mål, kunne ikke Jesus latt være å dra om det var aldri så mye trusler og livsfare. Selv om denne lille samtalen har et viktig budskap om frihet, gir den også en innsikt i Jesu indre anliggender – med andre ord legger Johannes igjen enda et ”øyenvitnespor”.

Friheten til å ta egne valg også i forhold til å dra til Jerusalem selv om Jesus ikke skulle dit, er et signal om noe av den undervisningen som han likevel skulle formidle under festen. Deler av den må ha vært like tung å fordøye som undervisningen om Brødet fra himmelen. Men for oss som tror, er det næringsrik føde i nesten hver eneste setning. Friheten Jesus gir i dette verset viser at ikke alle valg er et valg mellom rett og galt. Om brødrene hadde valgt å bli, hadde det sikkert også vært rett. Livet i etterfølgelse er derfor ikke en ”stress-reise” der jeg hele tiden må vite det neste steg, men en reise der jeg henter fram ”kompasset” med jevne mellomrom for å sjekke at retningen er riktig.

Dagens ’manna’:

Etterfølgelse er den egentlige frihet
--------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: