fredag 22. mars 2013

Idealet og virkeligheten

Etter å ha opplevd motstand fra ”sine egne” i hver eneste by, kom Paulus og Silas til Berøa. Også der fulgte de ”tradisjonen” med først å oppsøke synagogen og forkynne der:
Jødene der hadde et edlere sinnelag enn de i Tessalonika
Apg 17:11a
Det er morsomt å se på begrepet ”edlere sinnelag” som kommer fra den greske ordstammen: εὐγενής (eugenes – sammensatt av ”god” og ”født/gen”). Hva var den holdningen som fikk Lukas til å konkludere med at disse jødene var ”godt født”? 
Ganske enkelt det faktum at ”de tok imot Ordet med all velvilje og gransket skriftene daglig for å se om alt stemte.” Idealet for en god jøde var nettopp ”åpenhet mot Ordet” og gransking av skriftene for der å finne ut om en lære var fra Gud. 


Sannsynligheten er stor for at jødene på de andre stedene hadde samme idealet, men det er ikke alltid et virkeligheten stemmer med idealet. Det sliter jøder med, og det sliter Jostein med. Samtidig er det uhyre viktig at idealene mine er forankret i skriften. Derfor er drømmen at livet mitt skal tåle lyset fra Ordet og at lyset skal hjelpe meg å justere. Jødene i Berøa klarte det en stund, men så ble også de påvirket av sine ”egne”. Vi føler oss trygge sammen med våre ”egne” for vi har samme utgangspunkt; vi er ”godt født” (les: gjenfødt); vi har de samme ”genene” (les: åndelige gener) og bør derfor også ha det samme sinnelag som Kristus (Jfr. Fil 2:5).

Slik er ikke alltid virkeligheten, verken for meg eller mine ”egne”. Det kan bli bråk av sånn (jfr Apg 17:13). Justeringspunktet er å ta imot ”Ordet” og granske ”skriftene”.

Dagens ’manna’:
Jeg ønsker å være preget av Kristi sinnelag.
--------------------
Refleksjonen er en del av en reise gjennom Apostelgjerningene med fokus på samspillet mellom Den hellige ånd og de første kristne

Ingen kommentarer: