lørdag 3. april 2010

Konspirasjonsteorier

Mens vi bodde i Chisinau kjøpte jeg filmen ”Da Vinci-koden” på DVD. Jeg mente at jeg burde kjenne til innholdet i Dan Browns bestselger, og DVDen var minst tidkrevende.

Jeg ble skuffet. Ikke bare fordi filmen var dårlig – med Tom Hanks i hovedrollen hadde jeg forventninger som ikke ble innfridd – men fordi teoriene som boka bygger på ikke er nye. Allerede som tenåring støtte jeg på de samme konspirasjonsteoriene – og de er sikkert like gamle som evangeliet.

I uka før påske hadde ”Vårt Land” fokus på oppstandelsestroen, og vi er 31% i Norge som tror at Jesus faktisk stod opp igjen. Blant folk på gata dukket konspirasjonsteoriene opp igjen.

Det er interessant at det var Jesu motstandere som på det sterkeste ønsket å forhindre konspirasjon iscenesatt av disiplene – en konspirasjon til støtte for oppstandelsestroen. Derfor sørget de for at graven ble beseglet med keiserens merke og at det ble satt ut vakter for å passe på graven *. På den måten la de også hindringer for teoriene Dan Brown spekulerer i – eller er jeg helt på jordet?

* Dagens bibelord: Matt 27:57–66

Ingen kommentarer: