torsdag 4. februar 2016

Troen har seiret

Overskriften har jeg lånt, og i dag vil jeg reflektere litt rundt tro igjen. Jeg har gjort det mange ganger før her på bloggen – sannsynligvis fordi troen er en naturlig del av livet mitt. Et viktig anliggende for meg er å formidle at tro ikke er en prestasjon. 

Ofte velger jeg å sette likhetstegn mellom tro og lydighet. Argumentasjonen for likhetstegnet er enkel. Dersom Jesus ber meg om å gjøre noe, er det opp til ham hva han gjør med det han ber meg om. For eksempel trengte ikke den lille gutten med fem brød og to fisker å tenke på om det var mat nok til 5000 mennesker, hans oppgave var å gi Jesus det han ba om.

Samtidig er det viktig at lydigheten ikke drives av frykt eller lov-trelldom, men av kjærlighet. Dersom jeg elsker Jesus, er det naturlig å gjøre det han ber meg om. 


For et par dager siden samtalte jeg med min mor om tro. For noen år siden lyttet hun til Karsten Isachsen, og hans definisjon av tro festet seg hos henne: «Husk at tro er ikke en prestasjon, det er en reaksjon». 

Utsagnet treffer blinken i min forståelse av hva tro er: I kjærlighet og lydighet reagerer jeg på Jesu ord. Det er den troen som seirer nettopp fordi det er en reaksjon på hans kjærlighet og ikke en prestasjon.

Da Karsten Isachsen ble forfremmet til herligheten den 18. januar i år, mistet vi en prest som på en folkelig måte har klart å formidle evangeliet. Han har bidratt til at det er blitt stuerent å snakke åpent om tro. Isachsen reagerte på Jesu ord, og troen har seiret, og han går over til et nytt stadium av livsglede. Jeg lyser fred over hans minne!

Og dagens overskrift er hentet fra innledningen til det siste kapittelet i Johannesbrevet (1) som blir grunnlaget for de neste dagenes refleksjoner.

Dagens ‘manna’:

Tro er reaksjon, ikke prestasjon
----------------------------------------------------
(1) 1 Joh 5:1-4
Denne refleksjonen er en del av  ‘1 Johannes dykket’

Ingen kommentarer: