lørdag 18. april 2015

Når er en gjerning fullført?

«Godt begynt er halvt fullendt» 
skrev den romerske dikteren Horats (Quintus Horatius Flaccus 65-8 f.Kr.) 
Det kunne ha vært et svar på spørsmålet i overskriften. Bakgrunn for spørsmålet er denne setningen i Jesu bønn:
Jeg herliggjorde deg på jorden da jeg fullførte den gjerning du ga meg å gjøre.
Joh 17:4
Johannes er veldig tydelig på at Jesus fullførte den gjerningen da han sa: «Det er fullbrakt!» (Joh 19:30). Da vil den logiske konklusjonen være at denne bønnen ble bedt etter oppstandelsen og før himmelfarten. Videre må det bety at denne bønnen enten er plassert feil i den redigerte framstillingen av Jesus-fortellingen som Johannes har gitt oss, eller den er plassert helt riktig. Dersom jeg velger å tro at det er historisk korrekt at bønnen ble bedt før korsfestelsen, hvordan skal jeg da forstå dette bønneleddet?

Jeg tror det må knyttes opp mot avsnittet i slutten av det 12. kapittelet der Jesus for første gang sier: «Timen er kommet da Menneskesønnen skal bli herliggjort» Der Gud bekrefter: «Jeg har herliggjort det og skal herliggjøre det igjen.» (Joh 12:23-28). 


Dette var det avgjørende øyeblikket. Bestemmelsen var tatt. Det var ingen vei tilbake. I troens verden hadde det allerede skjedd. Resten var bare konsekvenser av skrittet som var tatt i tro. Han kunne ha sagt slikt som Johannes så ofte fanget opp: «Den time kommer da jeg skal dø, ja, den er allerede nå!» Horats ville sagt det var «godt begynt!» - en troende ville sagt: Overgivelsesøyeblikket er da det ble fullført. Derfor kan jeg som troende si at jeg «er» frelst – og det er ikke noe stykkevis ved den frelsen. Jeg må bare holde fast på den til jeg er «hjemme»!

Dagens ‘manna’:

I surrender all! Full overgivelse!
----------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: