mandag 25. august 2014

Innkoding og avkoding


Kommunikasjonsteori er et viktig fag i mange studieretninger. Slik var det også da jeg gikk på sosialhøgskolen. Illustrasjonen viser det klassiske mønsteret med en sender og mottaker. 

Det er mye som påvirker hvordan en sender og en mottaker tolker et budskap. Felles referansegrunnlag er viktig for at tolkningen til sender og mottaker skal være i samsvar med hverandre. Dette går blant annet på språk og kultur, men det finnes også en mengde andre «støykilder» som forstyrrer kommunikasjonen alt fra indre sinnsstemninger til ytre fysiske avbrytelser og bråk. I tillegg kommer utfordringen: Foregår samtalen på et abstrakt, konkret eller åndelig plan? Det er denne utfordringen som står sentralt i samtalen mellom Jesus og Marta.
«Din bror skal stå opp», sier Jesus.
«Jeg vet at han skal stå opp i oppstandelsen på den siste dag», sier Marta.
Joh 11:23-24
Marta er kommet veldig langt i sin tro. Hun må ha fått med seg litt av hvert mens søsteren satt ved Jesu føtter og lyttet til undervisningen hans. Jeg leser også et gnist av håp om oppstandelse her i tiden i utsagnet hennes, men hun våger ikke bekjenne mer enn hun kan stå inne for. Jeg legger også merke til at hun denne gang også bruker «Jeg vet». Det er en sterk trosbekjennelse, så dagens ‘manna’ blir:
Troen er full visshet.
----------------------------
 Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: