lørdag 16. mars 2013

Å se tro

Er det mulig å se tro? 


Noen vil svare et ubetinget ”ja” fordi de umiddelbart tenker på for eksempel et kirkebygg og aktiviteten som drives der. Men dersom vi ser bort fra fysiske bygninger eller konkrete handlinger, er det da mulig å se den? Det er jeg som stiller spørsmålet når jeg leser beretningen om den mannen i Lystra som hadde vært lam i føttene siden fødselen:

Paulus så ham rett inn i øynene, og da han skjønte at han hadde tro så han kunne bli helbredet, ropte han: «Reis deg opp og stå på føttene!»
Apg 14:9-10
Dette verset er et av dem som kobler helbredelse til tro. Faren med slike vers er at troende mennesker som sliter med sykdom, ofte får en ekstra belastning fordi de konkluderer med at de ikke blir friske fordi de ikke har sterk nok tro. Da kan det være legitimt å spørre hva det var Paulus så i øynene til den lamme. Samtidig er det et spørsmål som det vitenskapelig forstått ikke finnes svar på. Når jeg velger å reflektere videre, er jeg klar over at jeg forlater teologi og beveger meg over i spekulasjon. Og – enkelte vil da med rette spørre seg om nytten. Likevel:

Både i forkynnelse og her på bloggen har jeg mange ganger hevdet at tro = lydighet. Så Paulus et glimt av det jeg så i øynene til barnet mitt som sto på en høy stein og ville hoppe i armene mine? Det eneste som manglet var klarsignalet: ”Hopp!”
 

Dersom det var noe slik Paulus så hos den lamme, kan det godt være at den ”trosgnisten” hadde vært hos den lamme hele livet, men det hadde aldri kommet noen som hadde tro til å si ”hopp!”. Helbredelse og tro er et vanskelig tema, men ansvaret må aldri hvile på den syke alene. Jeg pleier å si at den syke som ber om forbønn har tro så det holder. Den som er lydig og ber for den syke, likeså. Men for begge er det viktig å si og gjøre det som Den hellige ånd ber om.

Dagens ’manna’:

Jeg ønsker å være våken for å se tro
--------------------
Refleksjonen er en del av en reise gjennom Apostelgjerningene med fokus på samspillet mellom Den hellige ånd og de første kristne

Ingen kommentarer: