mandag 15. august 2011

Prøverommet

En av de stereotype oppfatningene om menn er at de ikke liker å handle klær, og dersom de til slutt ”må”, vil de helst slippe å gå inn i et prøverom.

Dersom bildet stemmer, bør enhver tvil om min identitet herved være ryddet av veien – dette er noe jeg gjør så sjelden som mulig og fordi jeg må.

Prøverommet forsøker jeg også å unngå og benytter det bare dersom jeg er usikker på om plagget passer.

Det kan være viktig å sjekke om noe passer når det er et snev av usikkerhet på alle områder i livet. I kristne kretser har ”prøving” noen ganger blitt sett på som et utslag av ”tvil”. Litt underlig, for Bibelen oppfordrer til prøving:
    ”Mine kjære, tro ikke enhver ånd! Prøv åndene om de er av Gud!”
    1 Joh 4:1-6
Det er viktig hva det man er usikker på blir prøvd mot. Farlig blir det først når magefølelse og samfunnsopinionen blir det som skal avgjøre om ”klærne” passer.

For en del år siden uttalte en biskop at ”alle støtteerklæringene jeg har fått bekrefter at det var en riktig avgjørelse!”. Ut fra min oppfatning av Bibelens syn i den aktuelle saken, var jeg uenig i avgjørelsen, men biskopens argumentasjon skremte mye mer enn avgjørelsen. At vi kan konkludere forskjellig ut fra Skriftgrunnlaget har jeg aldri hatt problemer med å akseptere. For meg er det viktigste at Bibelen er oppslått i ”prøverommet”* – og det prøverommet går jeg gjerne inn i!

* Se hva det står om jødene i Berøa: Apg 17:11

2 kommentarer:

Eirik R sa...

Min erfaring at denne gaven dessverre ikke fungerer særlig godt i kristi kropp.. mange som tror de har den har nok heller en mistankens gave :) Det er f.eks ganske påfallende hvis man bare evner å "skjelne" negativ åndelig aktivitet, og ikke gjenkjenner engler eller andre typer av Guds manifesterte nærvær. I et større perspektiv er det sørgelig når vi lar vår egne meninger, forståelseshorisont eller menneskefrykt stå i veien for det Gud ønsker å gjøre i våre liv og våre fellesskap. Hvis troen på satans evne til å forføre er større en troen på Guds evne til å bevare, får vi fort et problem. Så for flere av de historiske kirkene er det nok et like stort problem at de ikke gjenkjenner får i ulveklær som at de slipper til motstykket.. For de som måtte være interessert synes jeg denne ganske god: http://propheticcuttingedge.blogspot.com/2010/03/james-w.html
Vær velsigna!

Jostein Nielsen sa...

Kjære Eirik - takk for en god og viktig påminnelse. Det er viktigere å kjenne igjen Guds nærvær enn det motsatte. Sistnevnte er den som i Kristus uansett beskyttet mot... Jeg kommer tilbake til "prøverommet" på fredag. Herren med deg!