søndag 16. januar 2011

Fødselsveer

Jeg liker å skrive om det jeg har personlig erfaring med – men jeg har (naturlig nok) aldri hatt fødselsveer. I hvert fall ikke fysisk. Jeg undrer meg ofte over Maria, Jesu mor. Kan hun ha hatt fødselsveer i relasjon til Jesus mer enn en gang?

Selv om det glansbilde som ofte formes når vi leser juleevangeliet utelater antydninger både til veer og andre ukomfortabelheter ved å føde et barn i en stall, tar jeg det som en selvfølge at Maria opplevde det fysisk tøft som de fleste fødende kvinner.

Jeg tror hun også hadde det tøft da hun kjente ”veene” for det som skulle fødes fram gjennom Jesu vandring mot Jerusalem. Under bryllupet i Kana, som ble ”fødestuen” for Jesu jordiske virke, ble hun avvist, men visste hun at timen likevel var kommet? Jeg har understreket ordet som antyder det:
    «Kvinne, hva vil du meg?» sa Jesus. «Min time er ennå ikke kommet.» Men hans mor sa til tjenerne: «Det han sier til dere, skal dere gjøre.»
    Joh 2:1–11
Bidro Maria som fødselshjelper for Jesu tjeneste? Det kan se slik ut, og det fører alltid med seg smerte når noe nytt skal fødes fram i Guds rike. Det gjaldt den gang og det gjelder i dag. Utfordringen er om det noen som er villige til å ta på seg smerten når Den hellige ånd befrukter oss med en visjon.

Du finner flere refleksjon om bryllupet i Kana HER

Ingen kommentarer: