søndag 7. november 2010

Sukk – det er sukker!

Kanskje du også har lurt noen eller blitt lurt selv?

Det var utrolig spennende å se reaksjonene på de voksne etter at jeg som gutt hadde helt sukker på saltbøssa. Noen tok det med humør, mens andre ble litt irriterte. Frokostegget smaker utvilsomt bedre med salt enn med sukker. Jeg vet det fordi mine barn gjorde samme eksperiment, med meg som forsøkskanin. Pussig hvor mye festligere det var da jeg var gutt!?!

Det er lett å ta feil fordi det ser så likt ut. Derfor er det fort gjort å bruke feil ingrediens helt ubevisst.

Kanskje det er det Frelsesarmeens 8. general, Frederick Coutts, har i tankene? I boka: “The Splendour of Holiness” skrev han:

”Vi skal være jordens salt – salt, ikke sukker. For om det eneste vi skulle gjøre var å smake søtt på en venns eller nabos tunge, ville vår gjensidige relasjon framstå som veldig hyggelig, men kanskje mindre effektiv når det gjelder å fremme Guds frelsesverk.”

Som et postmoderne menneske har jeg sans for Kardemommeloven. Jeg ønsker ikke å ”plage andre” og vil gjerne framstå som grei og snill. Derfor kan det være lettere å velge ”sukker” i stedet for ”salt”. Men er jeg ”snill” da?

Av erfaring vet jeg at de fleste mennesker ønsker at jeg skal være tydelig på hva jeg mener er rett. Det kan godt være at de håper at jeg vil gi dem ”sukker”, mens de innerst inne vet at det kommer ”salt”. Jeg tror at det er mulig å dele det jeg ser som sannhet i kjærlighet og med et fokus på omvendelsens og nådens alternativ og samtidig bevare en god relasjon og et godt vennskap. For en venn ønsker ikke å bli lurt i viktige spørsmål. Og begynner jeg først å lure andre, ender jeg opp med å bli lurt selv.
-----------------------------
Dagens bibelord: Matteus 5:13-16
Refleksjonen er publisert i Krigsropet #45 - 2010 - PDF

Ingen kommentarer: