torsdag 11. mars 2010

Ukjent mat


Хороший обед! - Dette smakte faktisk ganske godt. Det var julemiddag for tre år siden. Vi var blitt relativt vandt til det ”ukjente”, men akkurat denne kombinasjonen: Helstekt innlandsfisk (bruker bevisst ikke "fersk" vann), mamaliga (en slags polenta), rømme og den helt spesielle (og veldig gode!) osten laget av sauemelk (som luktet sterkt – naturlig nok av sau) var ny.
    Så gav han deg manna, en mat som verken du eller dine fedre kjente til.
    5 Mos 8:1–3
Folket tok sjansen på det fikk servert og fant at det smakte godt. Manna er et mysterium for meg. Dersom jeg tolker Bibelen riktig, er manna en materialisering av Guds ord. Det kan ha vært en ”råvare” som ble forvandlet, men for en allmektig Gud er det ingen forutsetning. Djevelen trodde på en slik mulighet: ”Si til steinene at de skal bli til brød”. Det er i den forbindelse Jesus svarer med å sitere nettopp fra dette avsnittet: ”Mennesket ikke lever bare av brød, men av hvert ord som kommer fra Herrens munn.”
Gud dekker bord også i dag. Det kan være ukjent mat, og vi vegrer oss ofte for det ukjente. ”Smak og se at Herren er god!”* – det er dumt å gå glipp av et godt måltid bare fordi det er ukjent.

* Salme 34:9
Se også:
Daglig manna

Ingen kommentarer: