fredag 12. mars 2010

Mikrokreditt

Det er lenge siden jeg innså at ikke alle former for bistand er like bra. Alle er enige i påstanden om at det er bedre å gi en mann en fiskestang enn å gi ham en fisk. Likevel deles det ut ekstremt mye fisk. Jeg trodde at mikrokreditt var noe som hadde oppstått i de senere år, men i dag fant jeg prinsippet her:
    Når noen blir fattig blant dine landsmenn som bor i en av byene i det landet Herren din Gud vil gi deg, da skal du ikke være så hardhjertet at du lukker hånden for din fattige bror. Du skal åpne din hånd for ham og låne ham det han mangler og trenger.
    5 Mos 15:7–11
Det er interessant at det dreier seg om ”lån”. Forskjellen på lån og gave er stor. Når vi gir en person et lån til å etablere en ”virksomhet”, gir vi ham også verdighet ved å signalisere at vi har tro på hans evner til å lykkes. Ingenting må være viktigere å vurdere når vi skal hjelpe enn hensynet til mottakerens verdighet.

* Sally Ann

1 kommentar:

Jan Risan sa...

Fin liten andakt, dette også. Som Stavangermann støtter jeg at en ikke skal gi for mye fisk, men Bjellands hermetikk, i store mengder, det er tross alt bedre.