søndag 7. juni 2009

Vi vet

William Booth sa ved anledning at han leste Bibelen som han spiste fisk – det han ikke kunne fortære la han til side… Det er ikke det jeg ikke forstår i Bibelen som uroer meg, men det jeg forstår – det jeg ”vet”. Et av bibelens mest kjente kapitler innledes med at Jesus en natt får besøk av Nikodemus. Han åpner samtalen slik:

Rabbi, vi vet at du er en lærer som er kommet fra Gud.
Johannes 3:1-15

Jeg vet ikke om det var på vegne av fariseerne eller rådsherrene Nikodemus uttalte seg da han sa ”vi vet”, men det er underlig at det tilsynelatende bare var Nikodemus som gjorde noe med denne innsikten. De fleste andre skulle etter en tid søke å rydde Jesus av veien, og det på tross av at de visste. Å få innsikt medfører ansvar. Det forsøkte Jesus å formidle til noen andre fariseere: «Var dere blinde, hadde dere ingen synd. Men nå sier dere: 'Vi ser!' Derfor blir deres synd stående.» (Johannes 9:41).
Det jeg ikke vet har jeg ikke vondt av – heter det i et ordtak, og det er sant. Jeg plages av det jeg vet, og enda mer når jeg vet hvor mye nordmenn flest vet, men som de velger å se bort fra. Skulle ønske det var flere som tok et nattebesøk til Jesus på bakgrunn av det de faktisk vet!

Ingen kommentarer: