tirsdag 2. juni 2009

Fritt ord

Det har ikke gått upåaktet hen at Nina Karin Monsen har mottatt Fritt ords pris for 2009. Jeg mener hun fortjener prisen fordi hun våger å stille ubehagelige spørsmål. Slike spørsmål kan virke sårende, og selv om jeg er enig med henne i sak, ville jeg i en tilsvarende situasjon sannsynligvis moderert uttalelsene – hvilket betyr at de ville blitt utydelige og pakket inn.
Under sin tale på den første pinsedag sa Peter:

”Brødre, la meg tale fritt og åpent til dere”
Apostlenes gjerninger 2:29-33

Hans frie og åpne tale skapte følgende reaksjon hos tilhørerne: Da de hørte dette, stakk det dem i hjertet, og de sa til Peter og de andre apostlene: «Hva skal vi gjøre, brødre?» (vers 37).
Når det snakkes åpenhjertig om vanskelige spørsmål vil det ofte oppleves som et ”stikk i hjertet”. I et samfunn der alt skal være tillatt er det en utfordring å stå for normer og verdier som ikke deles av alle.
For noen år siden skrev jeg en tekst til en musikal. En av scenen viste gutten Samuel som bodde i Templet. Første vers ble senere skrevet om for å bli mer allment og sangen brukes nå i flere land. Det siste verset er slik:
    Herre, skal dette være kallet mitt:
    Bringe ordet i fra deg?
    Hjelp meg da å kunne tale fritt,
    lydig å vandre din vei!
Du kan høre en innspilling her, og lese hele sangteksten her.
Det var Den hellige ånd som fikk Peter til å tale åpent og fritt. Da vet jeg hva jeg trenger for å gjøre det samme - særlig når jeg vet at det stikker noen i hjertet.

Ingen kommentarer: