torsdag 25. desember 2014

Ventetiden er over

Ja, er den nå egentlig det?

Jeg så det i en Volvo-annonse i VG i går. Det er jul og de spiller på at adventstiden eller «ventetiden» er over. 


Men er egentlig ventetiden over? At «advent» som en høytid i kirkeåret er over, er definitivt korrekt, men for meg som tror er det alltid ventetid. Her tror jeg det er en gjensidighet mellom Skaperen og skapningen. Den som tror «speiler» Skaperen. 

Når vi leter, leter han også, når vi finner ham, finner han oss. Når vi banker på, banker også han på, og når vi åpner opp, åpner også han opp. Når vi ber, ber også han, og når vi får, får han også.
Det ville være helt feil å tro at nå er ventetiden over fordi julen er her, og vi nå feirer inkarnasjonen – at Gud ble et menneske av kjøtt og blod som «telter» blant oss*. For det ville bety at oppdraget er fullført. Jeg må våge å spørre om det faktisk er sant at Gud fortsatt er tilstede i kjøtt og blod i verden i dag. 


Svaret er et ubetinget «ja». Gud er definitivt tilstede der det er disipler som våger å tro det ufattelige mysteriet at de er den «Jesus» menneskene ser i verden i dag. Da Gud valgte å bli menneske og formidle sitt budskap gjennom et menneske, la han grunnlaget for strategien for evangeliseringen av hele verden. Han er tilstede i de troende gjennom den andre inkarnasjonen: Det vil si mennesker fylt av Den hellige ånd som kjenner sin identitet i Kristus og handler på at det er sant. Fordi det ikke er slik at alle som tror ser dette, venter Gud fortsatt, og så lenge Gud venter er ikke ventetiden over.

Kjære medvandrere: Velsignet julehøytid og fortsatt god advent!

Dagens ‘manna’:

Det er alltid ventetid fordi inkarnasjonen pågår hele tiden!
--------------------------------
* Også i dag er jeg tilbake i nøkkelverset i prologen:
Og Ordet ble menneske
og tok bolig iblant oss,
og vi så hans herlighet,
en herlighet som den enbårne Sønn
har fra sin Far,
full av nåde og sannhet.

Joh 1:14

Ingen kommentarer: