søndag 2. mars 2014

Slik mennesker gjør

Som eldstebror la jeg godt merke til hva mine tre yngre søsken sa. Jeg hadde sikkert moro av det første gang jeg hørte det, og de beste minnene har jeg hatt glede av mange ganger siden. Torunn fikk «gjennomgå» i et minne som jeg brukte i talen i kongressen – og jeg tror jeg er tilgitt. I dag tenker jeg på min bror, Kjartan. Han fant på veldig mye rart som gutt. Inspirasjon hentet han blant annet hos «heltene» i bøkene til Astrid Lindgren, og hadde Astrid Lindgren fått anledning til å møte Kjartan, tror jeg at inspirasjonen hadde blitt gjensidig.
 

«Kjartan, det er ingen som gjør sånn!» sa mamma. «Jo, jeg!» svarte Kjartan.
Det kommer jeg aldri til å glemme. Jeg ler av det fortsatt og Kjartan er fortsatt Kjartan – halleluja! 


Men er det noe vi mennesker gjør som alle gjør?

«Dere dømmer slik mennesker gjør, men jeg dømmer ingen»
Joh 8:15
Alle mennesker dømmer ut fra naturlover, bevisste og ubevisste normsystem og gjeldende lover og regler i det samfunnet hvor vi lever våre liv. Ut fra konteksten er det tydelig at Jesus ikke dømmer noen på grunnlag av disse. For på en eller annen måte har vi alle forbrutt oss – «vi er alle skyldige» sier Paulus, og det er vi fordi vi ser, sier Jesus*.

Jesus forholder seg til lover som gjelder i Guds verden. De er på mange måter «strengere» enn våre, men de forvaltes med et tilbud om nåde.

Dagens ‘manna’:

Guds tanker er ikke som våre tanker**
-------------------------------------------
* Også det har Johannes fått med seg: Joh 9:41 – Paulus skriver om dette i Rom 3 
** Jes 55:8
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: