mandag 10. mars 2014

Hvem er de?

I går hørte jeg på nyhetene at to av passasjerene på det Malaysiske flyet som forsvant på fredag reiste med falske pass. Kan to mennesker som det er vanskelig å identifisere ha noe med flyets skjebne å gjøre? Kanskje – og derfor settes alt inn på å finne ut hvem de er.

Jesus påberopte seg å være avgjørende for skjebnen til dem som lyttet til ham. Da er det ikke overraskende at han fikk spørsmålet som også døperen Johannes fikk*:

«Hvem er du?» spurte de.
Joh 8:25a
Jeg har tidligere vært opptatt av om spørsmålene som stilles er gyldige, og dette er definitivt et gyldig spørsmål. Utfordringen er om det er «ærlig» eller om det er en felle. Dersom det var en som stilte spørsmålet, ville det muligens vært lettere å vurdere ut fra konteksten, men her er det mange som spør samtidig. I den gruppa tror jeg det var både ærlige søkende og mennesker som ønsket Jesus vondt. Derfor var Jesu svar ærlig, og mulig for den troende å forstå, men umulig for en motstander å bruke imot ham:
«Den jeg har sagt dere fra begynnelsen av», sa Jesus.
Joh 8:25b
Fra begynnelsen av hva da?

Jeg er ikke i tvil om hvordan Johannes tolket dette svaret. I følge prologen går han helt til universets begynnelse. Han er «Jeg er» som med sitt ord skaper, og med sin pust gir liv. Den troende ser det og lever.
 

Dagens ‘manna’:
Den troende vet hvem han er!
------------------------------
* Joh 1:19
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: