mandag 17. februar 2014

En gang til

Det er viktig å ikke gi opp. Så lenge det er håp om å oppnå et ønsket resultat, er det viktig å forsøke en gang til. Jesus visste det, og i møte med skriftlærde med makt og rett til å henrette en fallen kvinne, gjentok han en underlig handling:
Så bøyde han seg ned igjen og skrev på jorden.
Joh 8:8
Jeg har kalt det en ”nådepause”, men ligger det flere beskjeder i handlingen?

Jesus som påberopte seg enhet med Faderen, bøyer seg ned. Kan det ha gitt de skriftlærde assosiasjoner til profeten Jesaja som skrev: «Så sier han som er høy og opphøyd, han som troner evig, Den hellige er hans navn: I det høye og hellige bor jeg og hos den som er knust og nedbøyd i ånden. Jeg vil gi ånden liv hos dem som er bøyd ned, gi hjertet liv hos dem som er knust» (Jes 57:15).

For Johannes har dette vært et viktig motiv fra første setning i evangeliefortellingen. Jesus er den nedbøyde Gud ”in persona”, og nå er han på den falne kvinnens side.
 

Vi vet ikke hva Jesus skrev – det kunne vært sitatet fra Jesaja eller nesten hva som helst. Ethvert forslag blir utelukkende spekulasjon. Men jeg vil likevel tillate meg en liten spekulasjon, men det blir i morgen.

Dagens ’manna’:

Jesus åpenbarte Gud som er hos dem som er bøyd ned.
--------------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: