torsdag 23. januar 2014

Hvor kommer du fra?

Jeg stiller ofte det spørsmålet når jeg møter mennesker for første gang. Det er fordi jeg har vært så heldig og har vært mange steder, og har jeg vært på mitt nye bekjentskaps hjemsted, har vi mye å snakke om. I tillegg kan det si meg litt om personen fordi hjemstedet ofte kan fortelle meg noe om lynnet. Vi preges av det stedet vi er oppvokst på. 

De første fire årene bodde jeg i Stavanger. Disse få årene satte nok sine spor som ble holdt levende ved årlige feriebesøk til familien. Dermed er nok lynnet mitt ganske stavangersk.

Jødene hadde klare formeninger om at det ikke var noe spesielt med Nasaret* - og det stemte dårlig med bildet de hadde av Messias:

«Men vi vet jo hvor dette mennesket er fra. Når Messias kommer, skal ingen vite hvor han er fra.»
Joh 7:27
De mente de visste noe om Jesus fordi de visste hvor han kom fra. Derfor ”testet” de ikke engang lynnet hans (NB Paulus kaller det sinnelag); hadde de gjort det, hadde de kanskje skjønt hvor han egentlig kom fra(?). Tanken om at de ikke skulle vite hvor han kom fra er sannsynligvis hentet fra Daniel 7:13-14. Versene beskriver Menneskesønnen som kommer med himmelens skyer. I en kristen sammenheng er det relativt lett å tolke dette som et syn knyttet til Jesu gjenkomst (hans andre komme), snarere enn til inkarnasjonen (hans første komme).

Dagens ’manna’:
Jeg gjenkjenner hans lynne og vet hvor han kommer fra. Det er dit jeg skal!
---------------------------
* Joh 1:46
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: