mandag 3. juni 2013

Opp eller ned?


I Norge refererer vi vanligvis til himmelretningene når vi snakker om å dra opp (nord) eller ned (sør). I forrige uke dro jeg for eksempel opp til Harstad og Narvik, og ned når jeg skulle hjem til Oslo. Om jeg skal ta en tur til Alpene, vil jeg si at jeg skal ned til Alpene, men om jeg sto ved foten av dem ville jeg sagt at jeg skulle opp, uavhengig hvilken side jeg sto på. Johannes følger den bibelske tradisjonen når han beskriver hvordan Jesus dro til Jerusalem:
Det var nå like før jødenes påskefest, og Jesus dro opp til Jerusalem
Joh 2:13
Det ble brukt uavhengig av hvilken retning man kom fra. Jerusalem og i særdeleshet Tempelet var noe pilegrimene dro opp til. Jeg skal ikke gjøre et stort poeng av dette, men det er to ting som er interessant:

1) I samtalen med Jesus tar den samaritanske kvinne opp stridsspørsmålet om der er deres fjell eller Jerusalem som er rett arena for tilbedelse, og Jesus svarer: «Tro meg, kvinne, den time kommer da det verken er på dette fjellet eller i Jerusalem dere skal tilbe Far. Dere tilber det dere ikke kjenner, men vi tilber det vi kjenner, for frelsen kommer fra jødene. en den time kommer, ja, den er nå, da de sanne tilbedere skal tilbe Far i ånd og sannhet. For slike tilbedere vil Far ha. Gud er ånd, og den som tilber ham, må tilbe i ånd og sannhet» (Joh 4:21-24).
Selv om den tiden allerede er ”nå”, drar Jesus likevel til Jerusalem under høytidene. Med andre ord velger han å følge tradisjonen som han kunne klart seg uten. 

2) I motsetning til de andre evangeliene som kun beskriver én reise til Jerusalem i løpet av Jesu vandring sammen med disiplene, inkluderer Johannes tre. De to neste beskrives i Joh 5:1 og 11:55. Dette er et av de områdene hvor Johannes blir vurdert som mer historisk korrekt enn de tre synoptikerne. I tillegg er det interessant med tanke på beretningen som Johannes knytter til det første besøket, men det hører til morgendagens refleksjon.

Dagens ’manna’:
Tradisjon behøver ikke å være et hinder for å tilbe Far i ånd og sannhet.
-----------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: