mandag 15. april 2013

Hercule Poirots spørsmål

De som kjenner meg litt, vet at jeg liker godt å lese og se klassisk krim. Det er ikke selve handlingen som er interessant, men jakten på løsningen av gåten. ”Remember! Concentrate!” nesten roper Agatha Christies detektiv, Hercule Poirot, til en som har vært vitne til en hendelse. Vitnene er helt sentrale for å finne ut hvem som sto bak og hvorfor. Hva så du? Hva hørte du? Var det noe du reagerte på? Hvorfor?

Selv om et vitne er veldig viktig, er det bare et vitne og ikke en hovedperson. I prologen gir Johannes en rollebeskrivelse til sin navnebror, Døperen . At Johannes kommer med en slik presisering, kan tyde på at det fortsatt var grupper som formidlet hans budskap og praktisere hans dåp 70 år etter at Døperen selv hadde hatt sitt virke i ved Jordan*:

Et menneske sto fram, utsendt av Gud. Navnet hans var Johannes. Han kom for å vitne. Han skulle vitne om lyset, så alle skulle komme til tro ved ham. Selv var han ikke lyset, men han skulle vitne om lyset.
Joh 1:6-8
Døperen Johannes var viktig fordi han var vitne. Det blir bekreftet senere i evangeliet – både i gjengivelse av vitnesbyrdet og stadfestelsen av et vitne skal ”avta” slik at hovedpersonen kan vokse. Det er også spennende å legge merke til at Døperens vitnesbyrd fullt ut gir tilfredsstillende svar på "detektivens" spørsmål i hans jakt etter løsningen på mysteriet - men akkurat det kan det være jeg kommer tilbake til siden…

Dagens ’manna’:

Å vitne om lyset er viktig i en verden i mørke.
------------------------
* Vi vet i hvert fall at det var slike grupperinger ca 30 år etter - jfr Apg 19,3
Denne refleksjonen er en del av en reise gjennom evangeliet etter Johannes

Ingen kommentarer: