onsdag 27. april 2011

Forbilder

Jeg har nevnt enkelte forbilder før i bloggen. Mellomdistanseløperen John Walker var det store forbildet da jeg som ung begynte å løpe. Walker ble olympisk mester på 1500 meter i Montreal i 1976. Fikk det noen praktiske konsekvenser for meg å ha ham som forbilde?

Ja, faktisk, og det er litt flaut å innrømme: Mens de fleste i Norge på tidlig 80-tall valgte å løpe med sko enten fra Adidas eller Nike, valgte jeg Walkers merke og løp med sko fra Brooks. Jeg var fornøyd med skoene, men det var altså forbildets valg som bestemte mitt valg. Det sier litt om forbilders betydning.

Når det gjelder forkynnelse har jeg også noen forbilder, både i samtiden, historien og ikke minst i Bibelen. Paulus er et slikt forbilde:
    Men at han reiste ham opp fra de døde så han aldri skal gå til grunne, det har han sagt slik: Jeg vil oppfylle for dere de hellige og ubrytelige løftene til David. Og et annet sted sier han: Du skal ikke la din Hellige gå til grunne.
    Apg 13:26–35
Det at han bruker Skriften i kombinasjon med personlig erfaring for å underbygge budskapet er noe jeg tar med fra ”forbildet mitt”. Det var og er en effektiv og troverdig kombinasjon!

Les mer om det bibelske forkynnermønster i: Hva skal forkynnes?

3 kommentarer:

Sissel sa...

Hei Jostein. Nå har nok jeg noen andre forbilder enn deg, men du er på en måte også et forbilde for meg. Skulle gjerne vært like strukturert som deg. Blogginnleggene kommer nesten alle innenfor samme kvarteret hver morgen. Hvordan klarer du det? Er resten av dagen like strukturert? Og så skriver du veldig godt. Og da er det norsklæreren som uttaler seg. Jeg har fulgt loggen din sporadisk de siste månedene. En gang var også jeg en soldat i din hær. Vel og merke bare junior-. Men mitt liv har tatt en annen retning. Jeg har tatt andre valg. Tror faktisk at de første valgene i den retningen ble tatt mens du og dine foreldre og søsken bodde i min by. Jeg har et bilde av deg hvor du kom i min 13-årsdag, tror jeg det var, utkledt som jente. Med to appelsiner i en bh under blusen. Husker du det? Ja, det var tider. Skulle gjerne møtt mange av dere fra FA fra den tiden!! Lykke til i ditt videre virke. Tror du gjør en god jobb ut fra ditt livssyn. Sissel

Jostein Nielsen sa...

Hei Sissel - takk for hyggelig kommentar, og for artige minner. Husker både deg og episoden med klærne. Jeg kan berolige deg med at det aldri har gjentatt seg!
Når det gjelder struktur, har det blitt viktig i en "flyktig" tilværelse. Når det gjelder bloggen gikk det et halvt år før jeg oppdaget at det går an å laste opp på forhånd. Jeg er generelt tidlig oppe - noen ganger lenge før bloggen går på nett, men når jeg laster opp endrer jeg som regel bare timen og ikke minuttene som kommer opp automatisk.
Det hadde vært moro å treffe deg igjen for å høre om bakgrunn for dine valg. Jeg respekterer fullt ut at mennesker kan komme til andre konklusjoner enn meg. Samtidig opplever jeg mitt liv som et veldig godt liv, og troen utgjør en veldig viktig del av det livet. Derfor ønsker jeg å spre "det gode budskap". Ha en velsignet dag!

Sissel sa...

Der ble jeg altså avslørt! Jeg har ikke peiling på blogging. Trodde alt gikk "på direkten". Det er nesten litt juks å laste opp på forhånd... (lærergenet?) Ja, jeg hadde likt veldig godt å treffe deg, og andre, fra FA-tida. Kanskje en gang jeg er der sør, - eller du her! Ha ei flott helg!