søndag 24. januar 2010

Jens eller Jensen, Bjørndalen eller Svendsen?


Hvem i all verden skal jeg velge å heie på?

For noen måneder siden stod valget mellom Jens eller Jensen. Når OL om et par uker braker løs i Vancouver kan det stå mellom Bjørndalen og Svendsen. Vi har våre helter, vi heier på våre lag. Det går i Viking, Brann, Liverpool eller Stoke og noen spede heiarop på Brøndby når det snakkes fotball hjemme hos oss. Slik er det sikkert i mange hjem.

Men det stopper ikke alltid der. Vi sammenlikner gjerne den nye kapellanen med gamlepresten, eller den unge kjekke kapteinen med den gamle tørre majoren. Noen liker mora, andre liker dattera heter det. Og mediene fyrer opp under denne ”sporten” med sine idol- og talentprogram der publikum skal stemme fram sine favoritter.

Adam og Eva må ha hatt det litt kjedelig – de hadde jo ingen å snakke om.
For menneskene har vel alltid vært slik?

”Når én sier: «Jeg holder meg til Paulus», og en annen: «Jeg til Apollos», er dere ikke da som alle andre mennesker?” – spør Paulus. (1) Poenget hans er at arbeiderne i Guds rike er likestilt fordi det er Gud som gir veksten. 

Som arbeidere gjør vi bare det vi er pålagt å gjøre. Vi kan godt heie hverandre fram – men hovedsaken er Guds rike. Når vi velger Jens eller Jensen, er det Norge som er hovedsaken, mens det er idrett og idrettsglede som er fokus i kampen som utspiller seg mellom Bjørndalen og Svendsen.

Om personfokuseringen overdrives mister vi fort synet for det som egentlig er viktig. Det kirken kaller ”Vingårdssøndagen” skal minne oss om det. Det skal også bønnen ”Komme ditt rike” (2) i Fadervår.
Heia Carl Lydholm, heia Ole Christian Kvarme, heia Hilde Dagfinrud Valen, heia Ingrid Erøy Fagervik – dere sår og vanner. Måtte Gud gi vekst slik at hans rike kommer til Norge!
------------------------------
(1) 1 Korinterbrev 3:4-11
(2) Matteus 6:10
Publisert i Krigsropet #4 2010 - PDF

Ingen kommentarer: