tirsdag 14. april 2009

En for alle, alle for en

De fleste har et forhold til ”De tre musketerer” som er en hyllest til kameratskap, offervilje, ridderlighet og mot, samlet i mottoet: "En for alle, alle for en".
Jeg vet ikke om mottoet er eldre enn Alexander Dumas’ roman, men tanken går egentlig helt tilbake til urhistorien, nærmere bestemt til beretningen om syndefallet. Paulus gjør dette til et poeng i sin forståelse av frelsen. Det at vi skal bli frelst ved ett menneskes rettferdige handling må henge sammen med at vi faktisk også går fortapt på grunnlag av ett menneskes fall. Han skriver om dette flere steder, både i Romerbrevet 5:18 og i dagens tekst:

Fordi døden kom ved et menneske, er også de dødes oppstandelse kommet ved et menneske. For slik alle dør på grunn av Adam, skal alle få liv ved Kristus.
(1 Kor.15:21-22).

Jeg satser på dette, ikke fordi det funket for de tre musketerer, men fordi jeg har sett at det har holdt for mennesker før meg og fordi det gir mening i mitt liv. Derfor er det viktig for meg at alle skal se hva den ene har gjort slik at det kan bli virkelig i deres liv også.

Ingen kommentarer: