torsdag 23. april 2009

Elsker du meg mer enn….?

Alle har behov for bekreftelse – både barn og voksne. Jeg husker jeg lurte på om foreldrene var mer eller mindre glad i meg enn i min søster. Først da jeg fikk samme problemstilling servert som far skjønte jeg at det er mulig å elske alle barna like mye. Kjærlighet er ikke en forbruksvare og det er derfor vanskelig å sette mål på den. Så rart da at det er Jesus som stiller spørsmålet til Peter:
Elsker du meg mer en disse?
(Dagens bibelord Joh 21,15–19)

Vi vet heller ikke hvem eller hva ”disse” er. Det kan være disiplene, og da åpnes det for to muligheter:
Elsker du meg mer enn disse gjør? Et vanskelig spørsmål siden Peter bare kan svare for sin kjærlighet, og det er kanskje ikke slik spørsmålet skal forstås.
Den andre tolkningen er: Elsker du meg mer enn du elsker disse? Også det er et vanskelig spørsmål fordi Jesus gjerne vil bli elsket gjennom den kjærligheten jeg viser til min neste. Kanskje det heller ikke var slik spørsmålet skulle forstås? Hva om Jesus pekte på fiskene mens han stilte spørsmålet – resultatet av en impulsiv fisketur? Kanskje det er kjernen. Jesus hadde kalt Peter bort fra fiskergjerningen for å gjøre ham til en menneskefisker. Det første Peter gjør når han skal operere på egen hånd etter Jesu død og oppstandelse er å ”dra ut å fiske”. Han drar til og med flere av de andre med seg – ledertyper gjør det. På mange måter hadde Peter både falt fra kallet ved fornektelsen, og gått fra kallet gjennom denne fisketuren. Elsker du meg mer enn jobben din? Elsker du meg slik at du fortsatt ønsker å fullføre ditt kall? Et alvorlig og relevant spørsmål.

Ingen kommentarer: