lørdag 9. februar 2019

Påvirket den samaritanske kvinnen Guds ‘NÅ’?

I forrige uke spurte jeg om Maria påvirket Guds nå. I dag drar jeg til Jakobs brønn i nærheten av Sykar i Samaria og følger samtalen mellom Jesus og en samaritansk kvinne. For Bibel-lesere er denne historien fra Johannes 4 velkjent, og som resten av Johannes evangelium har den så mange lag av sannheter, både åpenbare og skjulte, at den fortjener å bli lest igjen og igjen.

I et øyeblikk kan det virke som om Johannes latterliggjør kvinnens uvitenhet om det Jesus prøvde å fortelle henne. I neste øyeblikk antyder han at kvinnen faktisk skjønte åndelige sannheter som for den skriftlærde Nikodemus virket som utilgjengelige mysterier. Det er derfor jeg elsker Johannesevangeliet og ser det som et mesterverk både i Bibelen og litteraturen generelt.

Da Jesus snakket om vannet han kan gi, svarte kvinnen: «Herre, gi meg dette vannet så jeg ikke blir tørst igjen og slipper å gå hit og hente opp vann.» I mange år både tenkte og underviste jeg at hun ikke forsto hva Jesus snakket om. Men hva om hun faktisk forsto?

Det er sannsynlig at Jakobs brønn hadde en religiøs betydning. Kan det være en del av kvinnens ‘religiøse tørst’ gjorde at hun kom helt til denne spesielle brønnen? Når jeg ser hele samtalen under ett, tror jeg det er slik det henger sammen. I så fall hadde hun faktisk forstått, og jeg skylder henne en unnskyldning.

Da kvinnen senere spurte hva som er rett sted å tilbe Gud, tror jeg at Jesus visste at hun var i ferd med å forstå hva tilbedelse egentlig handler om, og han svarte:

«Men den time kommer, ja, den er nå, da de sanne tilbedere skal tilbe Far i ånd og sannhet. For slike tilbedere vil Far ha. Gud er ånd, og den som tilber ham, må tilbe i ånd og sannhet.»
Johannes 4:23
Så, ja, jeg tror at kvinnen har påvirket Guds nå. Jesus sa «Men den time kommer» - som peker på framtiden. Men fordi kvinnen hadde ‘sett’ noe mer enn det religiøse, og trodde det var sant, kunne Jesus fortsette med å si: «ja, den er nå».

Dagens ‘manna’:

Min tro på hva Gud har vist meg, påvirker hans ‘NÅ’!
----------------------------------------------
NB - blogginnlegget er knyttet til General Brian Peddles "Kalt til oppdrag NÅ"

Ingen kommentarer: