torsdag 9. mars 2017

Vinter og vår – idag er alt jeg har

ENGLISH
Det hender at jeg av og til lengter til Brødsjø. Det gjorde jeg ikke i går. Under frokosten lyttet jeg som vanlig på NRK Telemark. Da de leste morgentemperaturene var det -18 grader i Kroken som vanligvis vil bety at det var under –20 på Brødsjø. 

Samtidig hadde vi våknet til en vakker og varm vårdag her i Chisinau hvor maksimums temperaturen nådde +17 grader i løpet av dagen. Det er forskjell på vinter og vår, og det er lett å forstå oppfordringen fra Paulus til Timoteus:
Skynd deg å komme før vinteren!
2 Tim 4:21a
Selv om det er fristende å legge flere tolkninger av “vinter” inn i denne oppfordringen, tror jeg Paulus utelukkende tenkte rent praktisk. Hadde det derimot vært Johannes som hadde skrevet dette, ville jeg med en gang stilt spørsmålet «Hvor mye kan det ligge i et slikt utsagn?» 

Poenget for Paulus var å få Timoteus på besøk så fort som mulig. Paulus hadde selv dårlig erfaring med å reise på vinteren. Han hadde advart mot seile etter 1. oktober (2), men da det ikke ble lyttet til denne advarselen, endte det opp med havari. Det er lettere å reise om sommeren, så enkelt er det.

Det jeg tar med meg fra dette verset er hvor viktig det er å bruke de gode dagene på en god måte, og da kommer jeg tilbake til en annen av Paulus’ oppfordringer som er veldig viktig uansett vinkling:

...bruk den dyrebare tiden godt.
Kol 4:5b
Dagens ‘manna’:
I dag er alt jeg har!
---------------------------------------
(1) Termometeret på Brødsjø med -18 i romjula 2009. -35 er det kaldeste vi har målt. Da tror jeg at jeg hadde droppet å besøke Paulus.
(2) Jfr Apg 27:9-12

Ingen kommentarer: