onsdag 18. november 2015

Back to basics

Det er ca 30 år siden jeg observerte at dette begrepet ble brukt som en form for slagord i en Frelsesarmesammenheng første gang. Siden har det nesten tatt av i forskjellige varianter. 

I Storbritannia ble det til en «Roots-bevegelse». I samme periode definerte John Gowans hva som var grunnlaget vårt (2), og ikke lenge etter klarte Jan Størksen å «vaske Frelsesarmeens grunnmur» i Norge. 

Det er blitt tydeligere for alle hva Frelsesarmeens oppdrag egentlig er. Det handler om å gå «back to basics».

Vi er i gang med å planlegge strategier for Øst-Europa territoriet. Det første som dukker opp, er begrepet «back to basics». Det er enkelt å utvikle noe som spriker i alle retninger. Med hyppige lederskifter på alle nivå, kan det fort bli slik. Men vi må tilbake til det grunnleggende. 


Pinsevennene visste det, men snudde litt på det da de skrev sin 50-års historie for snart 60 år siden. De ga boka tittelen: «Fram til urkristendommen» (3). Jeg elsker den tittelen, for jeg tror egentlig det er umulig å gå framover dersom ikke grunnlaget er på plass. Derfor må vi hele tiden fram til det grunnleggende - «Forward to basics»

Men kanskje til og med urmenigheten måtte gjøre det samme?
«Mine kjære! Det er ikke et nytt bud jeg skriver til dere, men et gammelt bud som dere har hatt fra begynnelsen av. Dette gamle budet er det ordet dere har hørt.»
1 Joh 2:7
Dette gjelder ikke bare menigheten, men i aller høyeste grad mitt eget åndelige liv. Det grunnleggende må alltid være i forkant. Jeg bør ikke ta et skritt videre før jeg har sjekket at det grunnlaget jeg skal jage framover på, er sikkert og uten hindringer. Dersom jeg ikke har den sikkerheten, kan jeg bokstavelig talt gå på trynet (1). Derfor blir

Dagens ‘manna’:

Forward to basics
for da holder vi oss på beina (4)
--------------------------------------
(1) Det er fort gjort for gamle menn å snuble når de løper i mørket uten lykt og ikke kjenner underlaget.
(2) Se Gowans’ formulering i «Vite og ville»
(3) «Fram til urkristendommen»
(4) Derfor må den som tror han står, passe seg så han ikke faller! (1 Kor 10:12)
 Denne refleksjonen er en del av  ‘1 Johannes dykket’

Ingen kommentarer: