mandag 24. august 2015

Det dypeste fallet

Jeg har et par ganger den siste uka nevnt at jeg vil komme tilbake til det virkelig store fallet i forbindelse med påskefortellingen. Jeg skrev også at jeg ikke tror at Jesus tenkte på Judas da han «trøstet» Pilatus med uttalelsen «han som har utlevert meg til deg, har større skyld.»

Det er «han» som faller uendelig dypt – og fallet blir på en måte skjult i folkemengden.

Men de ropte: «Bort med ham, bort med ham! Korsfest ham!» «Skal jeg korsfeste kongen deres?» spurte Pilatus. «Vi har ingen annen konge enn keiseren», sa overprestene. Da overga han Jesus til dem for at han skulle korsfestes.
Joh 19:15-16a
Folkemengdens rop: «Korsfest ham!» virker så dramatisk, men det virkelig dramatiske er uttalelsen som overpresten eller "familiesyndikatet", overprestene Annas og Kaifas, kommer med: «Vi har ingen annen konge enn keiseren».

Dette er i prinsippet en forkastelse av Jahve. Gud sa at det var en forkastelse da de 1000 år tidligere ville velge en konge over Israel, men han tillot det.* Den religiøse tradisjonen i landene rundt Middelhavet og Midtøsten var å se på en konge, keiser eller farao som en form for guddom. Derfor må det ha vært et sjokk til og med for Pilatus å høre overprestens bekjennelse. Indirekte plasserte Kaifas Jahve under keiseren. Jeg tror at poenget til Johannes er enda en gang å vise at hedningene hadde grepet det mange i den religiøse elite hos jødene ikke hadde grepet. I tillegg ble de fanget i sin egen argumentasjon. De får det riktignok slik de vil, men til hvilken pris?

Hva kan jeg lære av dette? Jeg tror at den viktigste lærdommen er at det meste i denne verden er mulig å oppnå gjennom å inngå kompromiss. Det er ekstremt viktig å være våken slik at jeg ikke faller i fristelsen det er å inngå kompromiss med tro, verdier og integritet. Annas og Kaifas gjorde det, og for meg gjør det dem til påskehistoriens mest tragiske skikkelser.

Dagens ‘manna’:

Det er viktig å være bevisst sine verdier.
--------------------------------------
* Men Herren sa til ham (Samuel): «Hør på folket og alt de sier til deg! For det er ikke deg de har forkastet; det er meg de har forkastet og ikke vil ha til konge over seg. 1 Sam 8:7 og dette brakte Samuel videre til folket:
«Men i dag har dere forkastet deres Gud, han som berget dere ut av all nød og ulykke. Dere har sagt: Nei, sett en konge over oss! – Tre nå fram for Herrens ansikt, stamme for stamme og slekt for slekt!»
1 Sam 10:19
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: