torsdag 16. april 2015

Hva er makt?

Ordet «makt» er fylt av spenning. Noen forbinder det med noe negativt, men da assosieres det gjerne med misbruk av makt. Andre betrakter det som et «nødvendig onde», men brukt på den rette måten er makt noe som kan føre til at vi kan leve et godt liv i samspill med andre mennesker.

Innenfor sosiologien har for eksempel Max Weber forsøkt å beskrive makt med å vise til tre typer autoritet (se refleksjonen «Makt»). Og når man leser om begrepet makt dukker ofte ordet «Innflytelse» opp.

Jesus snakket ofte om makt, og den makt som var overgitt ham:

For du har gitt ham makt over alle mennesker, for at han skal gi evig liv til alle som du har gitt ham.
Joh 17:2
Det er klart at den som har innflytelse til å gi evig liv har mye makt. Igjen kommer det positive aspektet fram. Det er ikke Jesus som dømmer til døden, for mennesket er dødt inntil det lærer å kjenne Gud. Han kom som livet, og ga dette livet til menneskene gjennom døden og oppstandelsen. 

Det er interessant at det greske ordet for makt «exousia» er det samme som brukes i Joh 1:12 – der velger det norske bibelskapet «rett» til å bli Guds barn, mens mange internasjonale oversettelser bruker makt også der. Det er evangelisk at jeg har innflytelse på det å komme inn i en barn-Far relasjon til Gud – og det er Jesus som har gjort det mulig ved å gi meg makt til å gjøre det. Derfor stemmer jeg i sammen med Pelle Karlsson og synger:
 

Dagens ‘manna’:
Jesus har makt! Han har all makt!
-----------------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: