søndag 1. mars 2015

Når vi blir hatet

Blir vi hatet?
 

Det forekommer, og Jesus visste at det kom til å skje:
Om verden hater dere, skal dere vite at den har hatet meg først.
Joh 15:18
Illustrasjonsbildet er ganske ferskt og er knyttet til artikkelen «Grov hets av Frelsesarmeen» som sto i Bergens Tidende for ei drøy uke siden. Selv om det gjør vondt, bør det ikke være overraskende. Det er faktisk mer urovekkende dersom alle «taler vel om oss». Jesus har ropt et «ve-rop» over oss dersom det skulle skje*. 
Det er interessant at Jesus i avsnittet om at vi skal være salt og lys i verden, advarer mot at saltet kan miste sin kraft og lyset kan bli skjult. Målet er at «menneskene … kan se de gode gjerningene dere gjør, og prise deres Far i himmelen!» (Matt 5:16). Det kan de bare dersom vi er tydelig på hva som er kilden til det vi gjør, og da vil kraften i saltet og skinnet fra lyset også provosere dem som ikke vil tro.

Paulus er veldig tydelig når det gjelder forfølgelse: «Alle som vil leve et gudfryktig liv i Kristus Jesus, skal bli forfulgt» (2 Tim 3:12).

I følge Jesus er det «verden» som hater, og vi som har tatt imot ham er ikke lenger av verden, men i verden. For meg blir det da en kraftig logisk brist når jeg leser hat-mailene som broren min, Brynjar Meling, får fra personer som kaller seg kristne. Noen har tydeligvis misforstått et eller annet. Jeg holder muligheten åpen for at det kan være meg, men da velger jeg bevisst å leve i den misforståelsen. Jeg har det så mye bedre når jeg elsker i stedet for å hate.

Dagens ‘manna’:

Velsign dem som forbanner dere, og be for dem som mishandler dere.*
-------------------------------------
* Luk 6:26-28
 Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: