tirsdag 3. desember 2013

”Deadline” eller ”lifeline”?

For en tid siden byttet jeg bank. Det satt langt inne – ikke fordi min forrige bank ga meg gode betingelser, men fordi de hadde gitt meg god service* i mange år. Etter at de fusjonerte med en storbank, valgte jeg å bytte til banken som har kommet med bedre tilbud i en årrekke. 

Overføringen gikk greit, med et par unntak. Plutselig fikk jeg inkassokrav i posten. Jeg trodde at de samme avtalene om automatisk trekk som jeg hadde i den forrige banken var blitt overført til den nye. Jeg som setter hele min ære i orden i økonomien hadde med andre ord blitt en dårlig betaler – men jeg var i god tro. Hos kreditorene står ”god tro” lavt i kurs – forståelig nok. Er man innvilget kreditt, må man vise seg tilliten verdig.

De var sannsynligvis i god tro folkemengden som fulgte etter Jesus også. Så da Jesus oppfordret dem til å ”arbeide for den mat som består og gir evig liv”, virker det som om de ble overrasket. Var det noe de ikke hadde forstått? Var det noe som var forventet, som de ikke hadde gjort?

”Hva er da de gjerninger som Gud vil at vi skal gjøre?”
Joh 6:28
Spørsmålet deres framkaller sympati hos meg. Det var ikke manglende vilje, men regelrett noe de ikke hadde forstått. De forsto ikke at de på en måte var innvilget kreditt og at det nå var termin. De trodde alt var på stell, og så dukket det plutselig opp et overraskende ”inkassokrav” – ikke på grunn av at de hadde nådd ”deadline”, men ”lifeline”. Jesu ord hadde vekket dem. Det var noe de ikke hadde gjort. Hva det var, kommer jeg tilbake til, men i dag tar jeg en påminnelse som

Dagens ’manna’:

Etterfølgelse handler om å være våken
-------------------------------------
* jeg vet at det er lov å skrive ”sørvis”, men et sted går grensen….


Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: