onsdag 7. august 2013

Hva er dom?

I straffesaker kalles rettens avgjørelse en dom når siktede (tiltalte) dømmes eller frifinnes. Det kan være en hjelp å tenke juridisk når Bibelen bruker begrep som rettferdighet og dom. Da blir det også relativt lett å forstå hva Jesus mener når han sier:
Og dette er dommen: Lyset er kommet til verden, men menneskene elsket mørket høyere enn lyset fordi deres gjerninger var onde.
Joh 3:19
Matteus refererer Jesu bergpreken og undervisningen om at disiplene er jordens lys, men Johannes er alene om å trekke fram kontrasten mellom lys og mørke. Det er krystallklar logikk: Lyset avslører det som forsøkes skjult av mørket. Avsløring gjør domsavsigelsen overflødig. 

Allerede i prologen har Johannes introdusert Jesus som verdens lys, et lys mørket ikke kan overvinne (jfr Joh 1:5). Så lenge Jesus er i verden – og det er han i dag gjennom sin kropp (de troende), er dommen nærværende. Det er nok å snakke om frelsen – nærværet av lys tar seg av dommen. Dersom jeg ikke stoler på at lyset avslører, kan jeg falle i fristelse og dømme – det vil oppleves som fordømmelse. Dersom en troende, slik Jesus sier, er verdens lys og jordens salt, vil nærvær være nok.

Dagens ’manna’:

Lyset nærvær er tilstrekkelig.
----------------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: