fredag 8. mars 2013

Et miljø for Den hellige ånd

Kan jeg bidra til å skape et miljø som er åpent for at Den hellige ånd kan tale? Selv om ”Gud er Gud om alle mann var døde” (1) er det mange indikasjoner i bibelen, ikke minst i Apostelgjerningene, på at det er mulig. Jeg mener dagens vers er et slikt eksempel:
En gang mens de feiret gudstjeneste for Herren og fastet, sa Den hellige ånd
Apg 13:2 
Gudstjenestefeiring
Den er viktig av mange grunner og i en kort refleksjon kan jeg kun nevne noen få. Tilbedelse handler om fellesskap (2), om samfunn. Den hellige ånd er samfunn. Gud elsker å samle og han fryder seg over å bli æret og over at vi ærer hverandre.  

Faste
Jeg trenger hele tiden å minne meg selv om fastens mening. Den sender et signal til Gud (og åndeverdenen) om at jeg mener alvor. Dersom jeg ber om vekkelse, innebærer det at jeg ber om å ”få barn”. Som forelder vet jeg av erfaring at spedbarn er krevende. De krever stell og oppmerksomhet som går foran mine behov. 

Faste er i utvidet forstand å gi avkall på noe jeg har behov for. Oftest er det forbundet med mat, men når jeg nå er midt oppe i en bønneaksjon med mye våking, er avkall på søvn utvilsomt en form for faste. Spedbarn tar ikke hensyn til mitt søvnbehov. Det gjør heller ikke andres nød – jfr. hva slags faste Herren vil ha (3).

I tillegg skjerper fasten den åndelige sensitiviteten. Det er lettere å høre Den hellige ånd.
 
Dagens ’manna’:
Noen må våke i verdens natt,
noen må tro i mørket,
noen må være de svakes bror,
Gud, la din vilje skje på jord!
Hjelp oss å følge ditt bud! (4)
--------------------------
(1) Fra Petter Dass-salmen: Herre Gud, ditt dyre navn og ære
(2) 1 Joh 1:7
(3) Jes 58:6-7
(4) Svein Ellingsen

Refleksjonen er en del av en reise gjennom Apostelgjerningene med fokus på samspillet mellom Den hellige ånd og de første kristne

Ingen kommentarer: