fredag 4. januar 2013

Åndelighetens arena

Finnes det ”hellige rom” – rom som er spesielt egnet for åndelighet og formidling av det som hører til Guds rike?

Dersom dette hadde vært et debattforum kunne spørsmålet satt i gang en spennende diskusjon. Jeg er ikke i tvil om at det kan være god psykologi å ha rom som er avsatt til dette. Jeg kan også vitne om at jeg har kommet inn i rom hvor jeg merker Guds nærvær – det kan være et kirkerom, forsamlingslokale – men ofte også et privat hjem.

Når jeg leser Guds ord er jeg blitt mer og mer opptatt av å lese det som tilsynelatende ikke er viktig for sammenhengen. Slik er det med dagens vers:
En gang han spiste sammen med dem, påla han dem dette: «Dere skal ikke forlate Jerusalem, men vente på det som Far har lovet, det som dere har hørt av meg. For Johannes døpte med vann, men dere skal om noen få dager bli døpt med Den hellige ånd.»
Apg 1:4-5
Maleri av Joey Velasco

Hvorfor står det ikke bare ”En gang de var samlet”? Jeg tror det kan være flere grunner til det, og temaet ”åndelige arenaer” er en av dem. Hva er mer naturlig enn å spise sammen? Det er kjernen i underet og mysteriet ved at Gud ble menneske og at hans Ånd ble utøst over alle mennesker at han ble en del av våre helt naturlige arenaer.

Det er mye mulig at ”hellige rom” og ”hellige ritualer” er viktige for menneskets psyke, men faren er at jeg kan bli kraftig lurt dersom jeg tror at de er noe annet enn uttrykk for religiøst liv. Det er ikke arenaene som er selve livet. Tenk om det var det helt alminnelige måltidet Jesus siktet til da han sa: ”Gjør det til minne om meg”. Han brukte i hvert fall måltidsarenaen til å formidle viktige beskjeder om Den hellige ånd – om Livet. Det kommer mer om disse versene i morgen.

Dagens ’manna’:

Jeg vil at de arenaene jeg er på i dag skal være ”hellige rom”.
________________
Refleksjonen er en del av en reise gjennom Apostelgjerningene med fokus på samspillet mellom Den hellige ånd og de første kristne.

Ingen kommentarer: