søndag 5. august 2012

En murstein på flyttelasset

Som offiser på flyttefot, må jeg velge hva jeg skal ta med på ferden.

Gjennom årene har jeg samlet så pass mange bøker at jeg har måttet finne en permanent lagringsplass. Selv om bøker ikke utgjør mye volum, er det tungt å frakte. 

Etter 34 flyttinger er det blitt viktig å prioritere hva jeg vil bruke kreftene på når jeg mottar ny ordre. Murstein kommer neppe inn på lista over ting jeg vil ta med fra A til B. Men denne refleksjonen handler om en helt spesiell offiser og en murstein som fikk være med på flyttelasset.

Offiseren var Samuel Logan Brengle. Han er en av Frelsesarmeens mest innflytelsesrike hellighetsforkynnere gjennom tidene. Under et møte i i Boston 1. korps i 1889 hvor Brengle var korpsleder, ble en bråkmaker bortvist fra lokalet. Den fornærmede svarte med å kaste en murstein gjennom vinduet. Den traff Brengle i hodet. I flere dager svevde han mellom liv og død. En rekonvalesensperiode på drøye 18 måneder resulterte i at Brengle skrev en rekke artikler for Krigsropet som senere ble publisert i boka ”Helps to Holiness”. Han kommenterte dette selv ved flere anledninger: ”Om det ikke hadde vært for en liten murstein hadde det ikke kommet en liten bok…”.

Det er ikke tvil om at bøkene var en veldig viktig faktor i Brengles tjeneste. Gjennom bøkene sine nådde han ut til hele Frelsesarmeen – ja, mye lenger. At du i dag kan finne mange av bøkene hans på internett, er et tydelig bevis på at han fortsatt er aktuell.

…og kona hans, Lily, tok vare på mursteinen og dekorerte den med skrifthenvisningen: 1 Mos 50:20 og der står det:
”Dere tenkte å gjøre ondt mot meg, men Gud tenkte det til det gode. For han ville gjøre det som nå er hendt, og berge mange menneskeliv.”
Det er Josef som sier dette til brødrene sine etter at de har berget livet i Egypt. Hadde de ikke solgt Josef til Egyptiske handelsmenn, kunne det jødiske folks historie ha sluttet med dem.

Bråkmakeren i Boston ville skade, men Gud kan vende alt til noe positivt: For å spre Brengles budskap om et liv i hellighet til hele verden brukte han en murstein. Ikke så rart at en så viktig suvenir fikk være med på et offisersflyttelass. Jeg trenger å bli minnet om at Gud kan vende alt til noe godt. 
____________________
Publisert i Krigsropet #32 2012 -PDF

Ingen kommentarer: