søndag 4. mars 2012

Hva er verdens viktigste spørsmål?


Det hadde vært spennende om det dukket opp i Quizdan, men jeg regner det som lite sannsynlig.Noen vil umiddelbart argumentere med at det kommer an på sammenhengen. Dette er en refleksjon i et blad med en kristen profil, og mange vil tenke at spørsmålet må ha med troslivet å gjøre. Tampen brenner, men hva er spørsmålet?

Spørsmålsstilleren er selveste Vårherre. Det er alltid interessant når han stiller spørsmål. Hvorfor i all verden gjør han det? Som allvitende vet han jo svarene enten han sitter på sin trone eller han vandrer som Jesus blant oss mennesker. Spørsmålene kan være banalt enkle: 

  • Hva har du i hånda di Moses? (1) 
  • Hva ser du Jeremia? (2) 
  • Esekiel, kan beina i denne dalen bli levende? (3) 
  • Peter - hvem sier dere at jeg er? (4)

Fordi Vårherre allerede vet, er jeg overbevist om at han er veldig bevisst på hvorfor han stiller spørsmålene, og jeg tror det aller viktigste spørsmålet er det første som kom fra hans munn. Og hva var det?

Du husker det nå. Det er ganske enkelt: ”Hvor er du?”
…og likevel så vanskelig.

Syndefallets første og største konsekvens er at mennesket gjør seg utilgjengelig for Gud. Hva hjelper det om mennesker har masse talenter og utrustning dersom de ikke er tilgjengelige for ham? Det tydeligste tegnet på at synden fortsatt har makt over meg er når jeg ønsker å gjøre meg utilgjengelig for Gud.

Derfor er verdens viktigste spørsmål: ”Hvor er du?” (5).

Kvinne – hvor er du?
’Jeg er her ved Jesu føtter i takknemlighet for at jeg er tilgitt. Jeg er tilstede i meg selv, og tilstede for deg!’ (6)

Simon – hvor er du?
’Det var da et tåpelig spørsmål – du er i mitt hus og har akkurat spist den gode maten jeg har satt fram. Men vi tar det etterpå. Jeg må først sørge for at denne kvinnen som forstyrrer selskapet blir vist bort.’

Jostein – hvor er du?
’Herre, jeg er i deg og du i meg. Hjelp meg til alltid å være tilgjengelig enten du kommer i stillheten som nå, eller når du kommer som kvinnen som trenger oppmerksomheten min på toget!’
_________________________________
(1) 2 Mosebok 4:2
(2) Jeremia 1:11
(3) Esekiel 37:3
(4) Matteus 16:15
(5) 1 Mosebok 3:8-15
(6) Lukas 7:36-50 Søndagens evangelietekst

Publisert i Krisropet # 10 2012 -PDF

Ingen kommentarer: