søndag 18. september 2011

Ekspertråd

Verden er full av eksperter som ivrer etter å gi oss ”naive” mennesker råd. Journalister er ute etter ”gode” saker og finner alltid noen som ”vet”…

De siste månedene har jeg lest om hvordan jeg skulle takle regnsommeren, eller varmen når den kom.

Jeg fikk råd om hvilke bøker jeg skulle lese, hvilken diett som var best, om å ha ”is i magen” og ikke selge aksjene da børskursene raste – og jeg som ikke eier en eneste aksje.

Myggstikket mitt måtte jeg ikke klø på og jeg måtte velge meg tre til fire sopp som jeg kunne være trygg på. Jeg vet hva en fluesopp er og lar den alltid stå, mens tegningen av en ”soppflu” vil jeg ha på veggen.

En ”soppflu” er i følge barnebarnet på fem en hvit sopp med røde prikker. Den konvensjonelle morfaren ble behørig korrigert da han kom til å si at soppen skulle være rød med hvite prikker. Femåringen lot meg reflektere: Det er nettopp var ombyttingen av farger som gjør fluesoppen til en soppflu. Det er jo sunn fornuft.

Er det ikke slik at det meste handler om sunn fornuft? Er alle rådene som kommer i media et tegn på at fornuften vår er usunn? Trenger vi alle svar på spørsmål vi aldri har stilt og aldri kommer til å stille?

Men noen spørsmål er alltid aktuelle.
En lovkyndig spurte en gang eksperten, som han valgte å kalle Mester, et viktig spørsmål. Jesus responderte med: ”Hva leser du?”(1)
En virkelig ekspert lar mennesker reflektere selv.

Dersom det dreier seg om åndelig spørsmål er det viktig hva jeg leser. Hvis jeg i tillegg er åpen for at Den hellig ånd kan vise meg det som fornuften ikke griper i første runde, ja da finner jeg svaret på hvordan jeg skal arve evig liv.

Spørsmålet: ”Hva leser du?” er et ekspertråd. Med de rette tekstene og en åpen innstilling kan du ende opp med evig liv – det høres ut som sunn fornuft!

--------------------------------
 (1) Lukas 10:25-37

Publisert i Krigsropet #38 - 2011 - PDF

Ingen kommentarer: