Julius Cæsar skal ha uttalt dette den 10. januar i år 49 f. Kr. da han krysset elven Rubicone i Nord-Italia sammen med opprørene for å innta Rom. Jeg tror han fulgte skikken og kastet lodd før han bestemte seg for å krysse elva.
Men han kan ha sagt det billedlig: Å krysse en ”grense” er ofte ensbetydende med at det ikke er retrettmulighet, og da er definitivt loddet kastet.
Det var skikk også blant jødene å søke Guds råd ved loddkasting*.
Derfor bør det ikke forundre oss at disiplene valgte denne formen da de skulle avgjøre hvem som var Guds kandidat til å følge etter Judas Iskariot som den 12. disippel:
- De kastet lodd mellom dem, og loddet falt på Mattias. Fra nå av ble han regnet som apostel sammen med de elleve.
Apg 1:21–26
NB - ”Mattias-metoden” kan umulig brukes som forsvar for uskikken med basarvirksomhet i kristen sammenheng. Den er et alvorlig knefall for denne verdens metode å generere penger på. Og - enda verre: Den fungerer som et vitnesbyrd for verden om at vi ikke tror på det vi holder på med siden vi ikke klarer å finansiere arbeidet vårt ved hjelp av en bibelbasert givertjeneste… det verste er likevel all velsignelsen vi går glipp av ved ignorere Guds tilbud om å prøve ham på denne måten**.
* Urim og Tummim – se f. eks: 2 Mos 28:30, 1 Sam 14:41-42 og 4 Mos 27:21
** Mal 3:10
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar