onsdag 11. november 2009

Myndighetene I

”Nå søns æ møndighedane skolle gribe inn!”
Uttalelsen skal ha falt da tyskerne bombarderte Kristiansand 9. april 1940 og kirkespiret ble truffet. Myten forteller at det var ”Kjutta” som sto bak replikken, men det er vel nærmere sannheten at det typiske sørlandske vidd ble tillagt byroriginalen.

Menneskers tillit til myndighetene (eller mangel på sådan) er et interessant studium. Paulus er ikke noe unntak. Jeg innrømmer gjerne at de første versene i Romerbrevets 13. kapittel er noe av det jeg finner vanskeligst i Bibelen. Paulus skriver at alle myndigheter er innsatt av Gud og er hans tjenere. Ergo må enhver motstandsbevegelse også være et opprør mot Gud (?) – kanskje ikke så rart at Karl Marx så religion som ”opium for folket” og et instrument i herskernes hender.

Da vi bodde i Moldova, et land med mer eller mindre korrupte myndigheter, møtte vi ofte argumenter om at vi måtte snyte myndighetene for skatt, kjøpe eiendommer svart osv. Argumentet var at skattepengene havnet direkte i politikernes lommer. Selv om jeg mange ganger hadde lyst til å gjøre politisk ”opprør”, ble jeg aldri fristet på et økonomisk område som faktisk hadde legale spilleregler (selv om myndighetene selv ikke fulgte dem). Fra dagens tekst tar jeg derfor med:
    Betal skatt til den som skal ha skatt, toll til den som skal ha toll, vis respekt for den som skal ha respekt, gi ære til den som skal ha ære.
    Rom 13:1–7
Det er en god leveregel å etterfølge uansett hvor man er.

Ingen kommentarer: