mandag 13. juli 2009

Rykter

Et rykte kan være både positivt og negativt. Det oppstår gjerne rundt en hendelse eller en person som står i en spesiell stilling. Rykte er som oftest en blanding av fakta og ”ryktesprederens” personlige tolkning. Derfor kan det være spennende å høre hva som blir sagt om et arrangement, eller for den del om hvordan ”jeg” blir tolket eller oppfattet.
Men hvorfor stilte Jesus spørsmålet:
Han som var både sann Gud og sant menneske og ”visste i sin ånd hva de tenkte” (Mark 2:8) kunne vel ikke ha behov for å få en slik informasjon fra disiplene.
Når han likevel spør tror jeg det var for at disiplene skulle si hva de hadde hørt. Han ville undersøke om de var påvirket av folkeopinionen: Hans egentlige spørsmål var: «hvem sier dere at jeg er?» (Matt 16:15). Antakelig visste han svaret på det også. Hvorfor spurte han da?
Jeg tror det var fordi han elsket, og fortsatt elsker, å høre et menneskes bekjennelse. For: ”Med hjertet tror vi så vi blir rettferdige for Gud, med munnen bekjenner vi så vi blir frelst” (Rom 10:10) – Hvem sier du at Jesus er?

Ingen kommentarer: