mandag 19. mars 2001

«Skrekkfilmer» og «Forenkla teologi men sant likevel!»

Det verste innenfor kategorien «skrekkfilmer» («Exorsisten», «The Shining» med flere) har i løpet av vårsesongen blitt relansert i kinomiljøene. Med en spennende tekst om åndsmakter for hånden, hadde det vært fristende å fordype seg i teologiske refleksjoner rundt temaer som «besettelse», «ondskapens åndehær i himmelrommet», «påvirkning av fremmede makter» og så videre. 

For dagens andaktsholder er dette mer enn bare begreper — det er like reellt som min egen eksistens. Man leker ikke med djevel og demoner — å la seg underholde av det er å leke med det! Likevel går jeg for den enkle frasen: «Forenkla teologi — men sant likevel!» som er henta fra en av Kåre Skulands sanger. 

Her kommer en forenklet sannhet fra barndommens søndagsskolekor:
«Når fristeren kommer og banker på mitt hjerte og spør om han får komme inn, da svarer jeg: «Nei, det kan du ikke, for Jesus er alt kommet inn». 
Jeg har illustrert dette ved å holde opp et glass på familietimer: «Hvordan kan jeg få lufta ut av dette glasset?» «Vakuumpumpe» er et forslag. «Ta det med i el lufttomt rom» er et annet. Det enkleste er å tvinge lufta bort med å fylle det med vann. I dagcns tekst har Jesus drevet ut en ond ånd av en mann. Det som er veldig interessant, er at Jesus forklarer hva som skjer ved denne åndsutdrivelsen:  
«Når den urene ånd er faret ut av et menneske, går den gjennom tørre trakter og søker hvile. Når den ikke finner det, sier den: Jeg vil vende tilbake til mitt hus som jeg fôr ut av. Og når den kommer dit, finner den det feid og pyntet. Da går den bort og tar med seg sju andre ånder, verre enn den selv. De går inn og bor der. Og for det mennesket blir det siste verre enn det første».  
Luk 11:24-26
Jesus utdyper ikke hva han mener med dette, men vi aner at dersom Guds Ånd hadde talt bolig, ville det stått «Opptatt» på døren. Du som leser dette og frykter fremmede åndsmakter: Sørg for at din ånd og sjel fylles av det som er godt, det som er «ære verdt». La Den Hellige Ånd få fylle deg — de fremmede åndsmaktene vil se det som et «opptatt-skilt», mens medmennesker som trenger hjelp, vil oppleve det som et «velkommen».

Publisert i Krigsropet #12 2001

Ingen kommentarer: