lørdag 16. januar 2010

Men Jesus sov

"Men Jesus sov" er en veldig kort setning. Det hadde vært en fullverdig setning uten ordet ”Men” – men i sammenhengen er det et viktig ord.
”Ikke noe ’men’!”, husker jeg de voksne sa da jeg som barn hadde innvendinger.
I beretningen om disiplene som opplevde et av sine livs mareritt i et voldsomt uvær er det et paradoks at Jesus sov. Derfor oppfatter jeg det som en innvending fra forfatteren når han skriver: Det kan være situasjoner hvor jeg lurer på om Jesus sover. Det kan være øyeblikk der jeg spør: Bryr du deg ikke om at mennesker går under?
De siste dagers bilder fra Haiti trenger på. Spørsmålene blir mange, og jeg vedkjenner meg dem. Samtidig erkjenner jeg at vi mennesker og denne verden er underlagt forgjengelighet. Jeg tror at utgangspunktet var perfekt. Jeg tror at noe gikk galt mellom Guds konklusjon i skapelsen: «Se, det var overmåte godt» (1 Mos 1:31) og at Hans ord i finalen: «Se, jeg gjør alle ting nye» (Åp 21:5). Vi lever i spenningen mellom Skapelsens og Apokalypsens ”Se”. I uværet mellom dem kan det være vanskelig å ”se” klart, men «Herre, hvem skal vi gå til? Du har det evige livs ord, og vi tror og vet at du er Guds Hellige.» (Joh 6:68) - Og jeg kommer til deg, også med mine ”men” og ber for Haiti!

Ingen kommentarer: