søndag 31. mars 2024

Gud i detaljene . . .

Hvorfor rullet Jesus sammen tørkleet som de hadde lagt over ansiktet hans og lot det ligge for seg selv etter oppstandelsen?
Jeg har alltid hevdet at det aller meste i Johannes har en dypere mening enn det kan virke som ved første øyekast. Akkurat denne detaljen hadde jeg ikke reflektert over før Pete Hodge delte den på FB for noen dager siden. Pete og jeg var i samme kull med offiserspirer for snart 50 år siden.
Johannes 20:7 forteller oss at svettekluten som ble lagt over Jesu ansikt, ikke bare ble kastet til side sammen med de øvrige linklærene som var rullet rundt ham.
Bibelen bruker altså et helt vers for å fortelle oss at svettekluten (tørkleet, eller "servietten" som brukes i engelske oversettelser) var rullet pent sammen og plassert separat fra gravklærne.
Etter å ha møtt Maria Magdalena som hadde vært ved graven og sett at den var tom, løp Johannes og Peter og gikk inn i graven og observerte akkurat dette.
Betydningen av den sammenrullede kluten ligger i den hebraiske tradisjonen på den tiden. Den hadde med relasjonen mellom en herre og tjeneren å gjøre, og jødiske gutter kjente denne tradisjonen - og jeg tror Johannes så noe i den ryddige ansiktskluten:
Da tjeneren dekket middagsbordet for husbonden, passet han på at det var akkurat slik husbonden ville ha det...
Når bordet var ferdig dekket, skulle tjeneren holde seg i bakgrunnen, og være ute av syne til herren hadde spist ferdig, og tjeneren ville ikke våge å røre bordet, før måltidet var over. Når herren var ferdig med å spise, ville han reise seg fra bordet, tørke fingrene, munnen og rense skjegget med kluten, krølle den sammen og kaste den på bordet sammen med duken som skulle vaskes.
Tjeneren kunne da rydde bordet. For den sammenkrøllede kluten betydde: «jeg er ferdig».
Men - hvis herren reiste seg fra bordet og rullet kluten sin sammen og la den ved siden av tallerkenen sin, ville tjeneren ikke våge å røre bordet, fordi den sammenrullede kluten betydde: «Jeg kommer tilbake!»
«Herren kommer tilbake!»
_______________________
Postet på FACEBOOK

Ingen kommentarer: