lørdag 27. oktober 2018

Ce este „o singură” credință?

E această credință identică cu Crezul Apostolilor, doctrinele AS, Formula Concordului din Biserica Luterană, Cartea Anglicană de rugăciuni , sau este scriptura canonică și sfânta tradiție, cum a fost interpretat de către magisteriul Bisericii Catolice?

Când Pavel a scris despre unitatea într-un „singur trup” cu „o singură credință”, nu exista nici unul dintre crezuri, prin urmare, răspunsul la ce este „o singură credință”, trebuie să fie căutat în altă parte. Nu ne este mai ușor dacă ne uităm la definiția credinței Creștine formulată de Consiliul Mondial al Bisericilor (1), sau o definiție similară făcută de Alianța Evanghelică (2).

Cu cât îmbătrânesc, cu atât mai simplă trebuie să fie definiția; și când îl citesc pe Pavel, cred că pentru el „o singură credință” ar putea fi: „Credința care salvează!”. O serie de versete din scrierile lui Pavel ar putea fi citate pentru a susține acest lucru. Un exemplu este versetul care l-a făcut pe Luther să vină cu afirmația „numai Credința” (3): „în evanghelie neprihănirea lui Dumnezeu este descoperită - o neprihănire care este prin credință, de la început până la urmă”. Cu toate acestea, având în vedere contextul „un singur Dumnezeu” în reflectarea de săptămâna trecută, aceste versete adaugă într-adevăr conținutul „unei singure credințe”:
Dacă deci Îl mărturiseşti cu gura ta pe Isus ca Domn şi crezi în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morţi, vei fi mântuit. Căci prin credinţa din inimă se primeşte dreptatea şi prin mărturisirea cu gura se primeşte mântuirea.
Romani 10:9-10
Nu încerc să sugerez că acest lucru este simplu să-l înțelegi cu intelectul nostru uman. Acesta va rămâne pentru totdeauna un mister. Dar pentru cei care cred, este la fel de simplu.

„Mana” pentru astăzi:
Este doar „o singură credință” care mă poate salva
-------------------------------------------------------
(1) a se vedea: Documentul Lima 
(2) a se vedea: Legământul Lausanne
(3) Romani 1:17 - Pentru iubitorii de limba latină: „Sola fide” este cuvântul folosit de teologi pentru a spune „Credință”.

Ingen kommentarer: