lørdag 27. oktober 2018

Що таке "одна" віра?

Чи подібна "одна" віра до Апостольського символу віри, доктрин АС, Лютеранської Формули Згоди, Англіканської книги спільних молитов, чи це канонічний рукопис та релігійна традиція за інтерпретацією вчення Католицької Церкви?

На той час, коли Павло писав про єдність в "одному тілі' з "однією вірою", жодне з цих віровчень не існувало, тому відповідь на те, що таке "одна" віра, треба було знайти десь-інде. Легше не буде, якщо ми розглянемо визначення християнської віри, дане Всесвітньою радою церков (1), або аналогічне визначення від Євангельського Союзу (2).

Чим старше я стаю, тим до простіших визначень я схиляюся; і коли я читаю Павла, думаю, що для нього "одна віра" означає наступне: “Віра, яка спасає!". На підтвердження цього можна привести ряд віршів з послань Павла. Одним із прикладів є вірш, який змусив Лютера сформулювати твердження "лише віра"(3): "Правда бо Божа з'являється в ній з віри в віру, як написано: А праведний житиме вірою." Проте, враховуючи контекст у роздумах минулого тижня на тему "один Господь", ці вірші дійсно служать доповненням до основного змісту роздумів про "одну віру":
Бо коли ти устами своїми визнаватимеш Ісуса за Господа, і будеш вірувати в своїм серці, що Бог воскресив Його з мертвих, то спасешся, бо серцем віруємо для праведности, а устами ісповідуємо для спасіння.
До Римлян 10:9,10
Я не маю на увазі, що це так просто зрозуміти нашим людським розумом. Це назавжди залишиться таємницею. Але для тих, хто вірить, все набагато простіше.

'Манна' на сьогодні:
Є лише одна віра, яка може спасти мене
-------------------------------------------------------
(1) див.: Лімський документ 
(2) див.: Лозаннський завіт
(3) Римлянам 1: 17- для прихільників латині: "Sola fide" - це слово, яке богослови використовують для вираження твердження "лише віра".

Ingen kommentarer: